Panel på Ummastøyl

3 Kommentarer

Fra gulnet furuhelvete til strukturbørstet eventyrvegg

Den gamle hytta hadde, som de fleste eldre hytter i Norge gulnet, ubehandlet panel i tak og på vegger. Møllerstuepanelet er egentlig ganske fint, men den var blitt gul og mørk med skjemmende lyse partier hvor bilder, veggtepper og annen pynt tidligere hadde prydet veggene.

Siden enkelte dører og vinduer skulle flyttes ble det også vanskelig å erstatte de områdene med ny panel. Siden vi ikke ønsket heldekkende malte vegger, ble det ny panel i hele hytta.


Nye muligheter og nye valg!

Selv om mange av panelene man finner i dag har vært på markedet i flere generasjoner, så har det jo skjedd litt siden den gamle Møllerstuepanel ble satt opp. Særlig når det gjelder overflatebehandling. I dag kan man bestille panel som er strukturbørstet, lasert, beiset osv.

Trendy trepanel med “Låvevegglook”

I den nye delen var det et mål å «rufse» opp inntrykket i en ellers stram stil. Det har jo nærmest gått sport i å rive gamle, falleferdige låver og bruke de værbitte, sjelfulle bordene i nye hus og hytter. Vi ønsket oss en tilnærmet værbitt «look», men gjerne nytt og uten borebiller.

Valget ble «Setergrå» som er en strukturbørstet slettpanel med en gråbeige beis hvor treets struktur kommer pent frem. Slettpanelen er stram i stilen og uten profil, men med den børsta overflaten og grålige beisen, fremstår panelen som en gammel låvevegg.

Slettpanel

Panelet er fra kolleksjonen «TRE bukkene Bruse» fra Bergene Holm AS og finnes i fargene «Bukkebrun», «Setergrå», «Bekkeblå» og «Trollhvit». Du kan se produktene i denne panelkolleksjonen her.

Setergrå

Vi valgte Setergrå i bredden 14 x 120 mm. Panelen ble brukt både på kjøkkenet, badet, hemsen og hovedsoverommet.

Drivved i stua

I den gamle hytta ønsket vi å ta vare på den gamle stemningen, samtidig som overgangen mellom nytt og gammelt måtte harmonere. Vi gikk for en bred variant (14 x 170 mm) av klassikeren Skygge skrå, og fikk den ferdig beiset i fargen Drivved fra Bergene Holm AS. Panelen gir stuen og soverommet et rolig, varig og tidløst preg.

Gammel stue pusset opp

En bred panel gir et mindre «stripete» uttrykk og flatene virker større. Kvistene blir også litt større, men når panelen skal beises er det med på å gi veggen særpreg.

Drivved og Setergrå går ton-i-ton. Setergrå med et hint mot blått, drivved med et hint mot brunt. Det passet perfekt i fargepaletten som ble valgt til hytta.

Panel i tak | hvitt eller beiset?

Vi lurte lenge på hva vi skulle gjøre med taket i hytta. Skulle det laseres, lutes, males eller beises. Mange interiørbilder fra hytter ble studert og ørten oppstrøk ble laget med ulike nyanser av hvit. Et heldekkende hvitt tak var ikke aktuelt og mange av de hvite alternativene brøt litt for mye i gult, grønt eller lilla.

På hytta vil man ofte ha det litt lunere enn hjemme, samtidig skal lyset bevares. Derfor var det litt fremmed å skulle vurdere en beiset gråfarge, også i taket. Men da det første oppstrøket med Setergrå var tørket, var tvilen borte. Det ble lysere enn forventet og glansen var kjempefin. Lyset ble fint reflektert og lunheten godt ivaretatt.

Tak beiset Setergrå

For at den nye og gamle delen skulle henge godt sammen valgte vi å bruke samme panel i alle tak. Det ble en klassisk skyggeskrå 12×120. Det er ganske mye jobb å beise et tak, så vi var heldige og fikk beiset den ferdig fra fabrikk.
Fargen er Bergene Holm sin Setergrå.

 

[wowslider id=”33″]

RELATERTE ARTIKLER

3 Kommentarer

Monica Lund -

Hei,
Dobbeltdørene på denne stua har den perfekte gråfargen jeg ser etter. Er det S 5000-N dere har brukt her også?

Reply
Bergene Holm -

Det stemmer, Monica:) Mvh Hege

Reply
Vegger og tak er også interiør – Happylines.no -

[…] vegger i hjemmet var nok mer populært før i tiden. I dag forbinder sikkert de alle fleste panelte vegger med hytter på fjellet og ser for seg ubehandlet furu som med tiden har gulnet og blitt alt annet enn vakkert med tiden. […]

Reply

Legg inn kommentar

* Jeg ønsker å kommentere og godkjenner at denne websiden lagrer mine kommentardata.

På denne bloggen benytter vi cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Vi håper det er ok for deg. OK Les mer

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00