Listverk på Ummastøyl

0 Kommentar

Listverk er moro! Det gjør så mye med både vinduet, døren og rommet for øvrig.
Det er finest å velge en listverkserie, det vil si karmlist, fotlist og taklist med samme profil, for å skape et helhetlig inntrykk av rommet.
Vi valgte serien Barokk, som finnes både som industrimalt malt hvit og industribeiset Setergrå fra Bergene Holm AS. Den kommer i to bredder og vi valgte den bredeste, 15×95.

Vindusbelistning til hytta | Inne

Hvite vinduer er som regel penest med hvite lister, derfor ble det hvite Barokklister rundt alle vinduene innvendig. Hvite lister mot beiset panel er i grunnen «bare lekkert». Når listene kommer malt fra fabrikk, har de en enestående “finish”. Ved å feste listen med smale maskinpistoldykkert, synes vi ikke det er nødvendig å sparkle etterpå (se bildet nedenfor).

Karmlist

Innerdørene i heltre fra Norsk Dør, som er malt i S 5000N fikk listverk i Barokk malt i samme farge for å ramme inn dørene. For å få til fine overganger mellom gulv- og dørkarm er fotklosser supert. Disse fikk vi fra ScanTre i Larvik og ble beiset manuelt i Setergrå en søndagskveld.

Gammelt og nytt sammen

Ummastøyl hadde opprinnelige særpregede lister med utskjæringer både rundt dører og vinduer. De ble selvsagt tatt vare på og målet var å få brukt de rundt de nye innerdørene. Barokk karmlist 15 x 95 mm gir rom for kreative løsninger da den har et bredt midtparti. Dermed kunne de gamle listene monteres oppå denne og på den måten ser det ut som en spesielt kraftig list.  Tone Bente har gitt de gamle listene et forsiktig strøk med samme oljemaling i S5000N. Før oljemalingen tørket har hun brukt klut for å “dra av” malingen i midten.

Karmlist

Fotlist med kloss

Fordi dørene i den gamle hytta var lavere, måtte fotklossene lages tilsvarende høyere. Dersom man ønsker et tilsvarende kraftig listverk, går det fint å bruke for eksempel en profilert brannmurslist 15 x 45 mm og feste på Barokklisten.

Ellers ble det benyttet Barokklister farbrikkbeiset i Setergrå både mot gulv 14 x 95 mm og tak 16 x 70 mm.

Hytter gjennomgår ofte store temperaturforskjeller så i stedet for å ergre seg over at listene gliper, er hjørneklosser både pent og praktisk. Disse er fra Stiltre / ScanTre og ble beiset i en fei. Det er ufattelig mye raskere å beise på forhånd, enn etter at det er satt opp. Da må man passe på at det ikke kommer beis på panel og listverk, for det blir raskt fargeforskjell – for den pirkete…


Vindusbelistning til hytta |Ute

Her er det også mye å velge i. Når det gjelder utvendig belistning av vinduer, må man ta hensyn til hvordan kledningen går opp, slik at lister og kledning ikke kræsjer. På Ummastøyl ble det satt opp en klassisk vindusbelistning.

Belistning ute

[wowslider id=”27″]

RELATERTE ARTIKLER

Legg inn kommentar

* Jeg ønsker å kommentere og godkjenner at denne websiden lagrer mine kommentardata.

På denne bloggen benytter vi cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Vi håper det er ok for deg. OK Les mer

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00