Kledning på hytta

0 Kommentar

Dette bør du vite før du velger kledningstype og behandling til din hytte.
Gode tips til fargevalg finner du nederst i dette innlegget.


Valg av tresort

Valg av tresort til kledning henger direkte sammen med treslagets evne til å ta opp fuktighet ved væreksponering.

Gran

Gran, som er det klart vanligste treslaget brukt til kledning i dag, har gode fuktavvisende evner både i kjerne og yteved. Gran er også enkel å overflatebehandle og den kan leveres ferdig malt eller beiset. NORD eksteriørkolleksjon er et spennende valg til hytter der du ønsker et naturlig, værbitt utseende. NORD grankledning er 4-sidig beskyttet med miljøvennlig impregnering og behøver ingen videre etterbehandling. Den grå pigmenteringen gjør at treets vakre og naturlige gråning skjer samtidig som treverket er beskyttet.

Furu

Dersom det skal settes opp kleding på hus eller hytte på et svært værutsatt sted, bør trykkimpregnert kledning vurderes. Denne vil da være av furu.

Vi anbefaler at det velges en kledning fremstilt av utsortert trelast fra PEFC- sertifisert tømmer fra godkjente hogstområder. De fleste norske produsenter sorterer i to klasser, betegnet 1. og 2. sort. Kledningsbord leveres med skåret ytterside, men bordene er dimensjonert ved justerhøvling på de tre øvrige sidene.


Valg av profil og kledningstype på hytta

Ønsker du en moderne eller mer tradisjonell hytte? Kledningstypene Dobbeltfals Tett, Dobbeltfals Rett, med og uten spor er kledningsprofiler som gjerne velges til moderne hytter. Mange hytter langs kysten har weatherboards eller skråkledning eller den vanlige Tømmermannskledningen ( Rektangulær) i ulike dimensjoner.

De fleste stilepoker har hatt sine egne kledningstyper som har blitt etterlignet i moderne arkitektur.  Ved restaurering av gamle hytter og hus bør man være nøyaktig med kopiering av kledningsprofilen, og ikke velge en annen kledning som er “penere”.

Se våre kledningsprofiler


Stående kledning

I en stående kledning er bordene orientert vertikalt og som regel utlektet på horisontale lekter. Stående kledning har tradisjonelt vært mest brukt i innlandet. Kledningen er som regel ikke tett, og det kan være uheldig i områder med mye slagregn.

Stående kledning gir hytta et mer høyreist og ofte mer moderne preg, og brede og tykke bord skaper et solid og robust inntrykk.

Liggende kledning

Liggende kledning har vært mest vanlig på Vestlandet og kalles derfor ofte for “Vestlandskledning”. Dette fordi kyststrøkene er mer utsatt for fukt og råte. Med liggende kledning er det enkelt å skifte ut enkeltbord nederst på veggen. Liggende kledning får hytta til å virke lavere og bredere enn ved bruk av stående kledning.

De fleste av de liggende kledningene ligger tett mot bakveggen, slik at det som regel er nødvendig å lekte ut så vannet som trenger gjennom kledningen skal ha mulighet til å renne av på baksiden.


Industribehandlet kledning øker levetiden og gir et penere resultat

Stadig flere velger industrielt behandlet kledning. Det sparer deg for arbeid og øker kledningens levetid.

En industriell overflatebehandling påføres under optimale forhold og skjer på nytt, tørt tre som ikke har vært utsatt for nedbryting av bl.a. sollys. Velger man en systembehandling med både grunning og mellomstrøk, får man en kledning med lang levetid.


Velg riktig farge på din hyttekledning

Farger har mye å si for uttrykket på hytta. Her kan få hjelp til å gjøre de rette vurderingene før du velger farge.

Det er mulig å bestille både transparente og heldekkende farger ferdig behandlet på den kledningen du ønsker.

Ta hensyn til tradisjoner, naturen og hyttenaboer

Bruk farger bevisst. Farger kan fremheve og dempe et inntrykk, slik at du kan sørge for at hytta “går i ett” med terrenget.
Er det hvitmalt sørlandsidyll, jordfargede innlandsbygder, hytte på fjellet eller munter fargeglad kysttradisjon der hytta di er?

Husk hvilket land du bor i

I vårt klima har vi mye snø og annerledes lys enn i sydligere strøk. Det vakre hvite huset med blå karmer i Hellas, vil i Norge se kjølig og blått ut pga dagslyset vårt som generelt gir blåstikk i fargene.

 

RELATERTE ARTIKLER

Legg inn kommentar

* Jeg ønsker å kommentere og godkjenner at denne websiden lagrer mine kommentardata.

På denne bloggen benytter vi cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Vi håper det er ok for deg. OK Les mer

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00