VINNERE AV HYTTEPRISEN 2024

Det er alltid mange flotte søkere til Hytteprisen, så også i år. Mange kjøpte hytter i løpet av pandemiårene, både nye hytteprospekter og eldre hytter med behov for oppussing. Blant årets finalister finner vi begge deler. Det er det som gjøre prisen og juryarbeidet spennende.

I kåring av Hytteprisen ser juryen etter prosjekter hvor særlig bruken av tre er med å gjøre en forskjell, enten i interiøret eller utvendig. Med blikk for nye- og eksisterende trender, vektlegger juryen søknader som vil være til inspirasjon for de som ønsker å sette i gang med tilsvarende prosjekter. Denne gangen går de tre gjeveste plassene til en lys helårshytte, en fjellhytte og en meget personlig arvehytte. Premiepotten er fordelt slik:

  1. plass: 20000 kr, plakett og besøk
  2. plass: 7000 kr
  3. plass: 3000 kr

Juryen retter en stor takk til godt engasjement blant publikum som har kommentert og heiet fra sine favoritter.

Vi gratulerer:

1. plass / Finalist nr. 1 | Lin Christin | Lekker hytte på Skrim

Årets 1. plass skiller seg ut blant de mange hundre hyttene juryen har sett de siste årene, ved å ha en gjennomgående lys fargepalett. Trenden i flere år har vært et mørkere uttrykk både i interiør og eksteriør, gjerne mot grått eller brunt. Juryen tror de ser tendensen til at flere nå går mot et lysere interiør både hjemme og på hytta, årets vinner har tatt den helt ut og er til inspirasjon for alle som nå er i nybygg eller oppussingsfasen.

Juryens kommentarer og oppsummering:

  • Hytteeiers valg av hvitlasert panel gir interiøret et lyst, men også et veldig nordisk og naturlig uttrykk da treets struktur og kvistbilde fortsatt synes. Den gjennomførte bruken av hvitlasert tre, også på lister og innerdører gir fine og helhetlige flater.
  • Samtidig liker juryen de spennende kontrastene som oppstår mellom det lyse panelet og de utvalgte mørke detaljene i interiøret. Mørke vinduer og mørkt kjøkken gir interiøret dybde og et stramt og moderne uttrykk. Det er i dette spranget dagens hytter skiller seg ut fra furuhyttene fra 60, 70 og 80-tallet.
  • Hytta har mange spennende og fine løsninger, eksempelvis den markerte «sofanisjen» i stuen er et lunt og fint blikkfang. Trappestige og rekkverk til hems er også løst på en elegant måte som vitner om helhetlig planlegging og bruk.
  • Hytta har mange fine plassbygde løsninger i tre, både i entre og på soverom. Med samme hvitlaserte behandling glir møblene inn i det øvrige interiøret og sparer plass. Hytta har få pyntegjenstander i innredningen, juryen tenker det er bruken av trepanel som blir selve smykket i hytta – det er modig og spennende.
  • Også utvendig har hytta en gjennomført bruk av tre, inkludert et flott tretak. Kledningen er klassisk og harmonerer godt til hyttas rette linjer. Den mørke brunbeisede fargen tilpasser seg godt naturen rundt hytta og det lille klokketårnet på annekset, blir prikken over i-en.
  • I mange år har vi sett at hus og hyttetrender mikses. Mange vil ha den lune, avslappende hyttefølelsen hjemme og bruker mer panel og naturlige materialer i interiøret. Mens trendy og praktiske løsninger vi har blitt vant til hjemme – introduseres på hytta. På denne hytta er det flere slike eksempler, som den overbygde delen av terrassen som både blir en forlengelse av stuen og en lun og fin uteplass.
  • Hele vinnerhytta fremstår veldig gjennomtenkt med gjennomgående flott og inspirerende bruk av tre. Det er godt faglig utført håndverk med mange fine detaljer som vil sta seg godt over tid – kanskje i generasjoner.

Vi gratulerer Lin Christin og familien med seieren, og vi gleder oss til å komme på besøk!

2.plass | Finalist nr. 5 | Nina | Hytta på Høyvik – Drømmen om et eget fristed

Årets 2. plass
Blant de mange nybygde hyttene som har kommet de siste årene, så er det gøy å se hytteeiere som eksperimenterer og utfordrer det det klassiske formspråket på en fjellhytte.

Juryens kommentarer og oppsummering:

  • Det første juryen legger merke til med denne hytta, er de utvendige linjene. Hytta har flere overbygde terrasseområder, hvor det er forlengelsen av takkonstruksjonen som skaper lune uterom, samtidig som de gir hytta en spennende formspråk.
  • De klassiske profilerte søylene som ofte er brukt på fjellhytter, er byttet ut med bjelker og dragere kledd med samme kledning som hytta forøvrig. Dette gir også hytta et stramt og morderne uttrykk. (NB – her poengterer juryen at riktig montering og beskyttelse av kledningen er kritisk, slik at det ikke oppstår vannfeller som vil ødelegge kledningen over tid).
  • Hytta har fantastisk beliggenhet (som mange norske hytter har) og har utnyttet dette både utvendig og innvendig. Ute er terrasse og platting tilpasset naturen og gir flere fine sol-og sitteplasser. Impregnerte terrassebord er et tidløst og varig materialvalg. 
  • Innvendig har hytta gjennomgående bruk av furupanel. Juryen synes det er spennende å se at ubehandlet furupanel her har fått sin renessanse. Kombinert med store vinduer, et stramt kjøkken og et moderne interiør –blir det et inspirerende møte mellom den klassiske hyttepanelen og dagens hyttetrend.
  • Rett og slett en veldig flott hytte med mange fine detaljer og inspirerende bruk av tre både utvendig og innvendig.

Gratulerer med andreplassen!

3.plass | Finalist nr. 7 | Roar | Pusset opp barndommens hytteparadis

Årets 3. plass  er en «antikataloghytte» og et prosjekt juryen aldri har sett maken til, og som alle hadde lyst til å besøke. En arvet hytte med en fantastisk beliggenhet har fått en helt personlig stil, blant annet gjennom bruk av tre.

Juryens kommentarer og oppsummering:

  • Det tar litt tid å bli kjent med og forstå dette hytteprosjektet. Hytta har veldig mange typer uttrykk og kan ved første øyekast fremstå som litt «stilforvirret». Men juryen har konkludert med at det er kanskje nettopp dette sjarmerende «kaoset» som til slutt blir en helhet – og uansett veldig sjarmerende.
  • Her er ny panel og ombruk av gammel panel og andre restematerialer brukt i skjønn forening. Materialene er brukt som ulike elementer enten i himling eller på vegg, i trapp og som skap og senger. Det er mixen av nytt og gammelt, arvet og gjenbrukt, som juryen synes gjør dette prosjektet spennende og veldig i tiden mht bærekraftig bruk og utnyttelse av ressurser. 
  • Innvendig har hytta både vegger og himling med utradisjonell bruk av tre. Den åpne sovemesaninen har nærmest blitt en «centerpiece» i stuen med vegg av treplater og listverk, behandlet i grønn beis. 
  • Utvendig fremstår hytta mer helhetlig hvor den gamle, klassiske bygningskroppen har fått et nytt og moderne preg med to pulttak. Store vinduer mot fantastisk utsikt gir solid verdi til hytta.
  • Som nevnt, juryen har ikke sett maken til hytteprosjekt og tenker det er inspirerende at noen går helt sin egen vei – uten å følge trend eller det konforme. Resultatet har blitt svært personlig og avslappende og en plass som pirrer nysgjerrigheten – både hos voksne og barn. 

Gratulerer med tredjeplassen!

Gode inspill til juryarbeidet

Juryen har igjen dette året etterspurt publikums tanker og innspill rundt de ulike finalistene. Juryen har lest gjennom alle kommentarer og tatt de med i vurderingen av årets 1, 2 og 3 plass i årets hyttepris. Alle som har kommentert har vært med i trekningen av Halvor Bakke Castello putetrekk grå ull. Vinner annonseres og kontaktes fredag 12.april 2024.


Hytteprisen 2025 – noe for deg eller noen du kjenner?

Kjenner du noen som blir ferdige med et hytteprosjekt i løpet av 2024? Da håper vi du tipser dem om Hytteprisen. Søknadsfrist er 1. desember 2024. Sommerhytte, vinterhyttte, fjordhytte, skogshytte, fjellhytte, stor hytte, liten hytte, tilbygg, anneks… alle kan søke – alle kan vinne! Søk her


Related posts

#7 Pusset opp barndommens hytteparadis

#6 Hyttedrømmen på høyden

#5 Hytta på Høyvik – Drømmen om et eget fristed

På denne bloggen benytter vi cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Vi håper det er ok for deg. Les mer