VINNERE AV HYTTEPRISEN 2023

I år var det utrolig mange flotte søkere til Hytteprisen og alle finalistene er i utgangspunktet vinnere. Vi vet det har vært en hytteboom de siste årene og det er tydelig at mange har kjøpt, arvet, bygget ny eller pusset opp hytta – og 10 av dem er blant årets finalister.

I kåring av Hytteprisen ser juryen etter prosjekter hvor særlig bruken av tre er med å gjøre en forskjell, enten i interiøret eller utvendig. Med en kompletterende faglig kompetanse og blikk for nye- og eksisterende trender, vektlegger juryen søknader som vil være til inspirasjon for de som ønsker å sette i gang med tilsvarende prosjekter. Denne gangen går de tre gjeveste plassene til en sommerhytte, en helårshytte og en typisk vinterhytte og premiepotten er fordelt slik:

  1. plass: 20000 kr, plakett og besøk
  2. plass: 7000 kr
  3. plass: 3000 kr

Og, som alltid når juryen skal kåre vinnere i Hytteprisen, så er det inspirerende løsninger og bruk av tre – som er førende. Juryen retter en stor takk til godt engasjement blant publikum som har kommentert og heiet fra sine favoritter.

Vi gratulerer:

1. plass / Finalist nr. 10 | Lars | Totalrenovering av generasjonshytte  

Årets 1. plass i Hytteprisen begeistret hele juryen med en nesten utrolig transformasjon av en enkel, litt boksete hytte- til en moderne, gjennomtenkt generasjonshytte. Kombinasjonen av materialvalg henger godt sammen og skaper et helhetlig uttrykk som er både tidløst og nytenkende.

Juryens kommentarer og oppsummering:

  • Dette må bli årets vinner! Hytta er ikke til å kjenne igjen. Ofte blir slike påbygg ikke særlig pene, men dette fungerer veldig godt, skulle nesten tro at den var tegnet slik fra begynnelsen.
  • Det lyse panelet som er valgt til den nye delen av hytta er virkelig fint og gir en fin overgang både til den eldre delen av hytta og utendørslivet. Veldig flott utført også, helt uten lister i tak og ved vinduer.
  • I mange år har mørkbeiset eller malt panel vært trenden, men nå ser vi at lysnet, naturlig panel er på veldig på vei inn. En trend som ofte kalles Japandi hvor naturlige materialer, rene linjer og naturen som bringes inn i rommet. Denne delen av hytta har helt klare Japandi-vibes.
  • Kjøkkenløsningen er spennende og en god ide for flere. Mange hyttekjøkken blir små, men denne løsningen gir skap og rom for mye, samtidig som den fungerer både som en romdeler og gir en avskjerming fra tilstøtende rom.
  • Hytta kledde godt å bli mørk. Den mørkbeisede kledningen gjør hytta moderne og tidløs. Den nye delen har fått en «ramme rundt i en litt annen nyanse» som juryen har diskutert litt, men som de fleste liker godt.
  • Miljø- og bærekraftperspektivet er godt ivaretatt. Den gamle hytta hadde fortsatt mye liv igjen, men mange ville nok revet og bygget alt nytt. Her tar de vare på det gamle og laget et tilbygg uten for stort inngrep i naturen.
  • En meget vel gjennomført restaurering av en gammel sliten hytte. Norge er full av eldre hytter, her er det både kunnskap og inspirasjon for alle som går med planer eller drømmer om å gjøre større endringer.

Vi gratulerer Lars og familien med seieren, og vi gleder oss til å komme på besøk!

2.plass | Finalist nr. 2 | Terje og Solfrid | En naturskjønn og stilfull hytte

Årets 2. plass er en ny, minimalistisk og moderne hytte, med spennende og svært gjennomtenkte løsninger. Mange ulike materialkombinasjoner gir hytta karakter og den nesten sømløse overgangen mellom ute og inne, på begge sider av hytta, gjør plassen til en oase.

Juryens kommentarer og oppsummering:

  • Denne hytta kommer jeg til å huske. Den har mange av de kjente grepene som vi kjenner igjen fra nye og moderne hytter, men den har likevel noe nytt og annerledes over seg.
  • Den stående, mørkegrå kledningen passer utrolig godt til omgivelsene rundt, både fjell og skog. Spennende å kombinere kledningen med platene som er tilført på ulike steder.
  • Vinduer kan ofte være vanskelig på hytter, men her synes juryen at det er flere smarte valg, særlig hjørnevinduene gir en spennende effekt.
  • Ikke alle i juryen er like begeistret for poppelplater og noen mente hytta hadde blitt finere med mer bruk av panel, særlig på enkelte av soverommene. Når det er sagt så var de fleste enige om at kombinasjonen ble særlig vellykket i allrommene hvor plater i taket er kombinert med stående panel i lik behandling, på veggene. Dette bidrar til det stramme, minimalistiske uttrykket som hytta er tuftet på.
  • Dette fremstår som et prosjekt hvor hytteeier/byggmester og arkitekt har spilt godt på lag. Solide materialvalg, et spennende formspråk og håndverksmessig meget pent gjennomført.
  • Her er det lagt vekt på materialer som ikke krever så mye vedlikehold. Kledningen, takutstikk, platebelagte omramminger er et spennende visuelle grep, samtidig som de gir hyttas vegger beskyttelse.

Gratulerer med andreplassen!

3.plass | Finalist nr. 4 | Monica | Klassisk moderne fjellhytte i lodge-stil

Årets 3. plass er en ny hytte med et moderne, men likevel klassisk hytteuttrykk. Her er det mange som skal nyte hyttelivet og juryen synes det er smart trekk å bygge et anneks som gir både rom og frihet når mange er på hytta. I hovedhytta er «lodge-følelsen» på plass.

Juryens kommentarer og oppsummering:

  • Ikke så lett å velge eller se forskjell mellom noen av hyttene blant finalistene, det er flere likhetstrekk, enten innvendig eller utvendig. Men denne hytta skilte seg ut innvendig, med en nesten sakral følelse i allrommet. Her har de virkelig utnyttet takhøyden.
  • Med så store vindusflater fungerer det veldig fint med mørkere panel både på vegg og i tak. Det blir både lunt og som eierne ønsket, rommet får en «lodge-følelse» som vel egentlig er den litt eksklusive stilen man finner i alpehoteller.
  • Helhetlig bruk av panel, lister og foringer i samme farge gir fine overganger både mot gulv og også de sorte vinduene. Veldig gjennomført, også på bad og soverom. Gulv, kjøkken og annen innredning passer også veldig godt til panelet som er valgt.
  • Det er alltid bra at det er mange som bruker en hytte. Da er anneksløsningen veldig smart. Det gir stor fleksibilitet og mulighet for å gjemme seg litt bort når man er sammen over flere dager.
  • Hytta kan fremstå litt lang, samtidig er det veldig smart å bygge et godt overbygg over uterommet. Da skjermes den godt for mye snø og kan lettere brukes uten at snøskuffa må frem hele tiden.
  • Utvendig materialvalg passere godt til omgivelsene. Den mørke kledningen avstemmer godt med småskogen rundt. Det er godt å se det også bygges hytter med takutstikk, det øker levetiden på materialene og reduserer behov for vedlikehold.

Gratulerer med tredjeplassen!

Gode inspill til juryarbeidet

Juryen har igjen dette året etterspurt publikums tanker og innspill rundt de ulike finalistene. Juryen har lest gjennom alle kommentarer og tatt de med i vurderingen av årets 1, 2 og 3 plass i årets hyttepris. Alle som har kommentert har vært med i trekningen av Halvor Bakkes Tenderflame bordlykt. Vinner annonseres og kontaktes mandag 17.april 2023.


Hytteprisen 2024 – noe for deg eller noen du kjenner?

Kjenner du noen som blir ferdige med et hytteprosjekt i løpet av 2023? Da håper vi du tipser dem om Hytteprisen. Søknadsfrist er 1. desember 2023. Sommerhytte, vinterhyttte, fjordhytte, skogshytte, fjellhytte, stor hytte, liten hytte, tilbygg, anneks… alle kan søke – alle kan vinne! Søk her


Related posts

#10 Totalrenovering av generasjonshytte med spennende løsninger

#9 Stavlaftet hytte med moderne uttrykk

#8 Minimalistisk fjellhytte med lunhet

På denne bloggen benytter vi cookies for å forbedre brukeropplevelsen. Vi håper det er ok for deg. Les mer