HYTTEBLOGGEN
MED FOKUS PÅ TIDLØSE MATERIALVALG
OG STEMNINGSSKAPENDE INTERIØR

Bygge nytt eller pusse opp?, Hytte, Pusse opp

Rive eller pusse opp?

Bygge nytt eller pusse opp? Hva gjør du når den gamle hytta trenger oppgradering.

Dette er en problemstilling som mange hytteeiere møter. Det er dessverre ingen enkle svar på hva som «lønner seg». Det kommer selvsagt også an på hvordan man måler verdi: I tid, penger, minner, resultat? Etter litt frem og tilbake falt vårt valg på å rehabilitere eksisterende hytte og bygge et nytt tilbygg.

David deminterer kjøkken

«Klarer du den – så klarer du den – så klarer du den» er en vanlig bygge- og oppussingsmetodikk. Dette gjelder nok både for dem som bygger nytt og dem som pusser opp noe gammelt. Litt av fordelen med å oppgradere eksisterende og heller bygge et nytt tilbygg, er at man kan fordele kostnadene litt ut over tid.

Det er mange flotte «ferdighytter» på markedet i Norge. Det tilbys små og store hytter i alle typer, fasonger og prisklasser. Litt av utfordringen (men også fordelen) med nøkkelferdige hytter, er at de ikke inneholder akkurat de løsningene man egentlig ønsker seg, eller som passer helt til tomtens utsikt etc. Derfor blir sluttkostnadene ofte høyere enn planlagt, fordi man flytter vegger, legger til ekstra vinduer og ikke minst velger dyrere produkter (gulv, panel, kjøkken etc.) enn det som er tilbudt som standard.

Det var derfor interessant at samtidig som vi holdt på med vårt «oppussings- og nytt tilbyggsprosjekt», kunne følge flere venner som valgte «nøkkelferdige» hytteløsninger. Vi har i ettertid sett at kostnadene har blitt omtrent de samme, men at materialvalgene ikke kan sammenlignes. Vi har valgt akkurat den panelen, det gulvet, de vinduene og de dørene – som vi ønsket oss.

Vi liker å tenke at vi både har tatt vare på litt av sjelen som forrige generasjon la ned i hytta, samtidig som vi har kunne velge akkurat de løsningene vi ønsket i den nye delen. Litt Ole Brumm her altså.

Byggmester Bob eller Byggmester Bob Bob?

Enten betaler man med tid, eller så betaler man med penger. Slik er det også i byggeprosjekter og særlig når den ligger 2-3 kjøretimer unna daglig bosted. Vi har ikke så mye tid til overs, verken i hverdagen eller i helgene, så da må man betale noen for å hjelpe til.

Vi er ganske gode på å rive og rydde, men ikke så gode til å bygge. Vi var heldige og fikk avtale med byggmesterfirmaet Fjellerud Bygg AS i Rjukan. Jonas Hovinbøle og lærling Espen Mogen utøvde bred fagkunnskap, fleksibilitet, evne- og gjennomføringsvilje. Egenskaper som var nødvendig for å sy sammen dette prosjektet hvor en eldre, skakk hytte skulle fusjoneres med et nytt, moderne tek 10 tilbygg.

Bygge nytt tilbygg

God dialog og mulighet for å gjøre justeringer underveis er viktig i et prosjekt hvor ikke alle detaljer kan forutsis fra start.

 • kl20
 • kl8
 • 7
 • 6
 • kl7
 • 3
 • 4
 • 2
 • 5
 • kl5
 • 17
 • 15
 • 19
 • 18
 • 16
 • 8
 • kl1
 • kl6
 • 9
 • 1
 • 10
 • 11
 • 12
 • 14
 • 13
Php Slide Show by WOWSlider.com v3.8

4 kommentarer

 • Camilla Rør Hølen ved

  Denne hytta under påbygging, er KLIN LIK vår hytte på Gaustablikk/Rjukan. Vi planlegger påbygg, så ble derfor svært nyskjerrig på flere bilder? Sluttresultatet? Pris?

  Lar det seg gjøre mon tro?

  Svar

  • Bergene Holm ved

   Hei og takk for henvendelsen!

   Det finnes flest bilder av «sluttresultat» under folderen Kledning. Jeg har tatt noen flere bilder som jeg kan sende dere når jeg har fått overført dem fra kamera.
   Pris er et bredt tema 😉 Det er kanskje lettere å ta en prat på telefon (98250305). Dere er også velkommen til å besøke hytta! Vi er der stort sett annenhver helg frem til påske. Mvh Tone Bente Bergene Holm

   Svar

 • Daniel Wien ved

  Flott artikkel!

  Svar

 • Hvem vinner Hytteprisen? | Hyttebloggen ved

  […] mest lar vi deg ta del i ombyggingen av fjellhytta Ummastøyl og andre hytteprosjekter vi blir kjent med gjennom jobben […]

  Svar

Legg inn kommentar

Felter merket med * er påkrevet.